Sportief & Welness

  • Wandelen
  • Fietsen/mountainbiken
  • Zwemmen/vissen
  • Paardrijden
  • Jagen
  • Thermaalbaden

Wandelen

Wie van lange boswandelingen houdt, vindt volop zijn gading in Hongarije. Uitgestrekte eiken- en beukenbossen in overvloed, een garantie voor uren van onbekommerde rust en gezonde lucht. In het Transdanubische centrale middelgebergte vindt u vooral lage heuvels met een ware lappendeken van aantrekkelijke wijngaarden, landbouwgebieden en weiden, door kleine paadjes of karrensporen van elkaar gescheiden. Ideale wandelgebieden zijn er bijvoorbeeld langs de noordelijke oever van het Balatonmeer en het dichtbeboste Bakony-gebergte dat er achter ligt. Het is een landschap dat door zijn slechts lichte hellingen vriendelijk is voor de niet zo getrainde vrijetijdssporter. Bovendien is het een goed bevolkt gebied en vindt u er overal wel een gelegenheid om bij particulieren te logeren, midden in de prachtige natuur.
[Bron: Vakantielanden.net]
[Terug naar boven]

 

Fietsen|mountainbiken

Als u van fietsen houdt, dan is het aangenaam om weten dat een "landweg" in Hongarije nog altijd een landweg is: rustig, mooi, te midden van de jubelende natuur. Fietsen is in Hongarije de laatste jaren trouwens aan een spectaculaire opgang bezig.
[Bron: Vakantielanden.net]
[Terug naar boven]

 

Weldadig (thermaal)water

Nergens ter wereld vind je zoveel thermaal en medicinale baden als in Hongarije. Boedapest is de enige stad ter wereld waar alleen al meer dan 100 thermaal bronnen zijn. Daarnaast is Hongarije uniek om haar thermaal baden omdat er geen enkele grote stad is die geen eigen thermaal bad heeft. De laatste tellingen komen op een totaal van circa 1000 bronnen in heel Hongarije. Dit grote aantal bronnen wordt verklaard uit het feit dat de aardkost in het karpatisch bekken veel dunner is dan normaal. Daardoor stijgt het thermaal water veel makkelijker op naar de oppervlakte.

De bronnen hebben een geschiedenis die langer is dan 2000 jaar. De Kelten noemden Boedapest al "Ak-luk", hetgeen letterlijk vertaald betekend: Overvloedige wateren.
Dit soort bronnen werd later door de Romeinen gebruikt om de eerste baden te bouwen in, wat toen nog een provincie van het Romeinse rijk was, Pannonia Provincia. De badcultuur kwam echt op gang gedurende de Turkse bezetting.

Hongaren nemen hun badcultuur heel serieus. Hongaren zijn gewend om tot op hoge leeftijd regelmatig een thermaalbad te bezoeken vanwege het geneeskrachtige warme water (> 30 graden), voor de ontspanning en voor de gezelligheid. Het is heerlijk om uren te dobberen in het warme water, of gewoon te zitten op één van de onderwaterbankjes en lekker rond te kijken. Voor de Hongaren is het baden een traditioneel sociaal ritueel, een plaats om je familie en vrienden met regelmaat te ontmoeten en bij te praten, te schaken of te zingen. Zelfs als je niet van zwemmen houdt is het een belevenis om een thermaalbad te bezoeken.

Er bestaan hele lijsten van baden, met de watersamenstelling en de ziekten waarvoor men in die baden genezing kan zoeken. Het Hongaarse bronwater schijnt te helpen tegen allerlei kwaaltjes zoals reuma en artritis, maar het doet ook wonderen voor de geest. Om je herboren te voelen moet je dus naar een thermaal bad gaan. Meestal zijn er meerdere (openlucht)baden met verschillende geneeskrachtige werking en uiteenlopende temperatuur. Medicinale baden worden gebruikt om te baden of om een drinkkuur te volgen. De behandeling bestaat vaak uit baden, modderbaden, massage enzovoort.

In plaats van pijnstillers of andere medicijnen schrijft een Hongaarse arts vaak een kuurbad voor. De Hongaren mogen op doktersadvies vijftien keer per jaar kosteloos badderen. Het is dus nu alleen nog zaak ook de Nederlandse artsen te overtuigen van de noodzaak om in plaats van pillen een kuurbad in Hongarije voor te schrijven, zodat stress en vermoeidheid met het badwater kan worden weggespoeld.
[Bron: Hongarijevakantieland.nl|De Stentor]

[Terug naar boven]