Bonyhád | Uitstapjes

 

Uitstapjes | Steden 

Rozsa haz|Kapelletje bij Szeksard Natuurlijk moet u tijdens uw verblijf in Zuid Hongarije minstens één dag uittrekken voor een bezoek aan de indrukwekkende stad Budapest. Dat is prima te doen aangezien dit vanaf Bonyhád slechts ca. 1 1/2 uur autorijden is. Per trein doet u er vanaf Szekszárd 2 uur over.

Szekszard (provinciehoofdstad van Tolna) ligt op een kwartiertje rijden. Dit is een leuke stad met ca 60.000 inwoners, midden in een bekend wijnbouwgebied.

 

Wij zijn zelf erg gecharmeerd van de universiteitsstad Pécs (ca. 160.000 inw. en ca. 35 minuten rijden). Deze stad heeft een prachtige historische binnenstad (deels op de Unesco werelderfgoed lijst) en een groot autovrij centrum met een gezellige relaxte sfeer, veel terrasjes, winkels, musea en bijvoorbeeld ook twee grote moderne shoppingmalls, (overdekte winkelcentra zoals Arkad en Pecs Plaza). Op zondagochtend is hier een hele grote vlooienmarkt in de openlucht met alles van antiek tot rommel, van kleding en fruit tot meubels etc. Ook is hier een openlucht kartbaan, een hele hoge uitkijktoren etc.etc.

 

Zowel in Pecs als in Szekszard en Kaposvar, zit een grote Tesco (een soort kruizing tussen een gigantische Albert Heijn en de Makro, met werkelijk alles wat je maar kan bedenken te koop. (Deze is 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend). Sinds 2008 zit er ook in Bonyhád zelf een Tesco.

In o.a. Pécsvárad en Mecseknádasd, zijn zeer oude ruines en middeleeuwse kastelen te vinden.

 

Uitstapjes | Sportief & natuur 

 

Het Mecsek laaggebergte met zijn prachtige beboste heuvels, prima geschikt om te wandelen, mountainbiken, of om een van de kleine authentieke dorpjes te bezoeken, ligt op 10 minuten afstand.

 

Een ander leuk uitstapje is Gemenc, het Nationale park van de rivieren Donau/Drava.
Dit ligt op minder dan een half uurtje rijden van het huis. Het is het grootste wildreservaat van Hongarije. De oevers en de (mangrove)bossen langs de dode rivierarmen bieden plaats aan vele zeldzame vogelsoorten, zoals de ijsvogel, de zwarte ooievaar, de zilverreiger en de rivierarend. Tevens is het een beroemd jachtgebied voor groot wild zoals edelherten, damhert en ook wilde zwijnen en watervogels.

Enkele jaren geleden is hier, vanwege de unieke ligging met behulp van het Wereld Natuur Fonds de bever opnieuw uitgezet!
De beste manier om het te verkennen is per smalspoortreintje vanaf Baja naar Pörböly. Bij dit eindpunt kunt u ook mooie wandelingen maken.

Sárkoz, de streek vlakbij tussen Bonyhad en de Donau is beroemd om de volkskunst. Klederdrachten, folklore, oude ambachten, muziek en dans zijn daar volop te vinden in de kleine dorpjes.

 

Uitstapjes | Zwemmen & vissen 

Op minder dan 10 minuten is er een prachtig groot meer om te zwemmen en te vissen! Ook bij Fadd-Dombori (25 min.) is een groot meer/watersportgebied voor o.a. roeien, zwemmen, vissen. evenals bij Baja in de Donau.

De talloze vismeertjes zijn door de hele streek te vinden en maken dit landschap ideaal voor visliefhebbers.

De meren van Orfu zijn binnen 45 minuten te bereiken.

Zie ook Sportief & Welness